Welke vrede bracht Jezus op aarde?

Jezus is onder andere de Vredevorst en kwam naar de aarde om vrede te brengen. Maar welke vrede bracht Jezus op aarde? Er zijn velen, die een beeld hebben gecreëerd van Jezus als een aardige, liefdevolle, rustige en vredige man, die altijd met een kalme stem tot de mensen sprak. Waar Jezus kwam, daar bracht Hij rust, vrede en harmonie en was alles goed. Maar als je de Bijbel en het leven van Jezus bestudeert, dan komt dit beeld van Jezus, wat velen hebben gecreëerd in hun denken, mede door de televisie, films, boeken en preken vanuit meningen van mensen, niet overeen met de waarheid van God’s Woord. Want Jezus Zijn leven op aarde was alles behalve vredevol. Jezus hield niet de vrede en bracht niet de vrede onder de mensen, zoals de wereld vrede ziet en definieert.

De definitie van vrede

De definitie van vrede volgens Wikipedia, is een heilzame toestand van rust en harmonie of in negatieve toestand als afwezigheid van stoornis, twist of strijd. De Vandale omschrijft vrede als een toestand van rust, een toestand van normale verhoudingen tussen staten, een goede verstandhouding of gewetensrust.

Dus in werkelijkheid bracht Jezus geen vrede, zoals de wereld vrede definieert. Want waar Jezus kwam bracht Hij vaak opschudding teweeg, strijd, twist en haat wat uiteindelijk leidde tot Zijn dood. Er was alles, behalve een heilzame toestand van rust en harmonie.

Jezus wierp demonen uit en bracht opschudding teweeg

En in de synagoge was iemand met een boze, onreine geest en hij schreeuwde met luider stem: Ha, wat hebt Gij met ons te maken, Jezus van Nazaret? Zijt Gij gekomen om ons te verdelgen? Ik weet wel, wie Gij zijt; de Heilige Gods. En Jezus bestrafte hem en zeide: Zwijg stil en vaar uit van hem. En de boze geest wierp hem in het midden neer en voer van hem uit zonder hem enig kwaad te doen. (Lu 4:33-36, Mar 1:21-28)

In de synagoge in Kafarnaüm onderwees Jezus de mensen. Zij stonden versteld over Zijn leer, aangezien Jezus hen als gezaghebbende leerde en niet zoals de schriftgeleerden. Alhoewel sommigen versteld stonden, waren er ook sommigen, die helemaal geen prijs stelden op het bezoek van Jezus en al helemaal niet op Zijn leer. Want door de verkondiging van de waarheid van God, betekende zijn leer een openbaring van de leugens, die werden verkondigd en waarin de mensen leefden.

Wij hebben niet te worstelen tegen vlees en bloed, maar tegen overheden, machten wereldbeheersers, boze geestenIn de synagoge, waar Jezus de mensen onderwees, zat iemand, die een onreine geest had. Misschien zat deze man wekelijks op de sabbat onder het gehoor of misschien was hij wel een schriftgeleerde. Wie weet…

Enfin, Jezus was in de synagoge en die onreine geest, die in deze man woonde, kon niet tegen de aanwezigheid van Jezus en de waarheid die Hij verkondigde. De onreine macht in de man openbaarde zichzelf door naar Jezus te schreeuwen.

Moet jij je eens voorstellen, dat je in een gemeente bent en ineens begint er iemand tegen jou te schreeuwen. Want dat gebeurde bij Jezus.

Deze man schreeuwde tegen Jezus: “Wat hebt Gij met ons te maken, Jezus van Nazaret? Zijt gij gekomen om ons te verdelgen? Ik weet wel, wie Gij zijt; de heilige Gods”.

In plaats dat Jezus zei: “rustig meneer, wilt u zich kalm houden en niet zo schreeuwen, anders wordt u verwijderd uit de gemeente”, zoals men vandaag de dag waarschijnlijk zou zeggen, zei Jezus iets anders.

Aangezien Jezus naar de Geest wandelde, wist Hij wie er tegen Hem schreeuwde. Jezus bestrafte de onreine geest, door hem te gebieden te zwijgen en uit de man te gaan. De boze geest deed de man stuiptrekken en verliet de man onder groot geschreeuw.

Jezus zag geen man, die voor Hem stond te schreeuwen, maar Jezus zag een onreine geest, die zich openbaarde in de man en daarom sprak Jezus niet tot de man, maar tot de onreine geest en gebood de onreine geest wat het moest doen. De onreine geest gehoorzaamde Jezus en verliet de man.

Alhoewel de mensen deze actie van Jezus misschien als een verstoring van de dienst hadden ervaren, had Jezus de vrede van God en het Koninkrijk van God gebracht tot de man, door het uitdrijven van de onreine geest.

Jezus verstoorde de rust op de sabbat

In de ogen van de religieuze leiders van Israël bracht Jezus geen vrede op de sabbat, maar verstoorde Hij de rust op de sabbat en daagde hen uit tot woede. Volgens hen deed Jezus wat God had verboden. Maar in werkelijkheid was dit natuurlijk niet zo. In de natuurlijke wereld kon het misschien zo lijken, maar in de geestelijke wereld wandelde Jezus nog steeds naar de wil van God.

wil van God wil van de duivelOndanks het feit, dat Jezus op de sabbat werken deed en o.a. onreine geesten uitdreef, zieken genas en Zijn discipelen, die honger hadden, toestond om aren te plukken, wandelde Jezus nog steeds in gehoorzaamheid aan God naar Zijn wil, waardoor Hij de wet vervulde (Mar 2:23-28).

En Jezus sprak tot hen: Ik leg u de vraag voor, of het geoorloofd is op de sabbat goed te doen of kwaad te doen, een leven te redden of verloren te doen gaan (Luc 6:9)

Als Jezus niets had gedaan en Zijn ogen had gesloten voor de mens in nood, die hulp nodig had en Jezus niet had voorzien in datgene, wat Hij de mens kon geven en had laten begaan, dan had Jezus kwaad gedaan in de ogen van God en in plaats van een leven te redden een leven laten vernietigen.

Maar Jezus was een bewogen Man en deed goed. Hij redde levens door de waarheid van God en Zijn Koninkrijk te verkondigen en de mens op te roepen tot bekering en het wegdoen van zonden. Jezus voorzag in de behoefte van de mens, volgens het Koninkrijk van God en bracht vrede in de chaos. Hij maakte de lichamen van de mensen, die verstoord waren, weer heel door hen te genezen. Jezus verloste de mensen, die in gebondenheid en gevangenschap van het koninkrijk der duisternis leefden.

Het bedehuis van de Vader was een rovershol geworden

En zij kwamen te Jeruzalem. En Hij ging de tempel binnen en begon hen, die in de tempel verkochten en kochten, uit te drijven en de tafels der wisselaars en de stoelen van hen, die de duiven verkochten, keerde Hij om, en hij liet niet toe, dat iemand enig voorwerp door de tempel droeg; en Hij leerde en sprak tot hen: Staat er niet geschreven, dat Mijn huis een bedehuis zal heten voor alle volken? Maar gij hebt het tot een rovershol gemaakt (Mar 11:15-19, Mat 21:12-13, Lu 19:45-48, Joh 2:13-17)

Toen het Pascha van de Joden nabij was en Jezus de tempel in Jeruzalem binnenging en zag dat er handel werd gedreven, maakte Jezus een zweep van touw en dreef (wierp) al diegenen, die verkochten en kochten en de schapen en runderen uit de tempel. Jezus gooide de tafels van de geldwisselaars om en de stoelen van diegenen die duiven verkochten. Zijn actie kwam voort uit het Woord, waarin God zegt, dat Zijn huis een bedehuis zal worden genoemd voor alle volken (Jes 56:7).

De Heere zal Zijn volk zegenen met vredeWat Jezus aantrof was geen bedehuis, maar een rovershol. Het bedehuis was een verkoophuis geworden, waarin men handelde en uit was op winstbejag.

Zij verkochten vroom de duiven, runderen en schapen, die geofferd konden worden aan God, terwijl zij ondertussen door de verkoop winst maakten. Aangezien dit tegen de wil van God inging, wierp Jezus hen uit de tempel en gooiden de tafels en stoelen om.

Deze actie, die niet echt leek op een vredevolle actie, had ook weer gevolgen voor Jezus. Want de overpriesters en de schriftgeleerden, die dit hoorden zochten een manier om Jezus te kunnen ombrengen. Aangezien zij bevreesd voor Hem waren, omdat de hele schare versteld stond over Zijn leer (Mar 11:18).

Wat zou er in deze tijd gebeuren, als er iemand de gemeente zou binnenkomen en de boekenwinkel zou binnengaan en de mensen eruit zou gooien en alles uit de schappen op de grond zou gooien? Of als er een eetgelegenheid in de gemeente zou zijn, de mensen zou wegjagen en de stoelen en tafels zou omgooien? Wat zou er met die persoon gebeuren? Hoogstwaarschijnlijk zou de persoon niet worden beschouwd als iemand, die de vrede van God brengt, maar eerder een rebel en verstoorder van de algemene orde en vrede in de gemeente en daardoor waarschijnlijk uit de gemeente zou worden gezet.

Jezus sprak harde woorden en was confronterend

Jezus zweeg niet over de waarheid. De enige momenten, dat Jezus zweeg was op de momenten dat Hij werd verzocht en werd uitgedaagd om zichzelf te bewijzen. Doordat Jezus de waarheid verkondigde, sprak Jezus vaak harde woorden en was zeer confronterend. Jezus hield Zijn mond niet om zo de onderlinge verstandhoudingen in alle harmonie en rust te behouden en onderhouden.

Nee, Jezus sprak vaak harde woorden en was confronterend, zelfs tegen de vrome (religieuze) leiders van Israël. Hij noemde hen o.a. huichelaars, blinden die blinden leiden, blinde wegwijzers, dwazen, witte graven, gepleisterde graven, adderengebroed, slangen en zonen van de duivel (Mat 15:7-9, 14; 23:24, 27, 33, Luc 11:37-54; 12:56, Joh 8:44)

Jezus noemde Petrus Satan (tegenstander van God), toen hij niet bedacht was op de dingen van God, maar vanuit zijn emotie (vlees) sprak (Mat 16:23).

Toen Jezus de Samaritaanse vrouw ontmoette bij de put, confronteerde Hij haar met haar zonden en ga zo maar door.

Wie zou al deze dingen in deze tijd nog durven aanzeggen?

Er zijn nog vele andere voorbeelden, waarin Jezus de vrede van God bracht, maar deze vrede door de generatie van de oude mens en de wereld niet werden beschouwd als vrede, maar als een verstoring van de rust, harmonie en orde.

Jezus kwam niet om vrede met de wereld te brengen

Inderdaad merk ik, dat er bij God geen aanneming des persoons is, maar onder elk volk is wie Hem vereert en gerechtigheid werkt, Hem welgevallig naar het woord, dat Hij heeft doen brengen aan de kinderen Israëls om vrede te verkondigen door Jezus Christus (Hand 10:34-36)

Alhoewel Jezus de Messias was en is, zagen velen Jezus niet als de Messias van God. Dit kwam voornamelijk omdat het volk van God vleselijk was en daardoor een Messias verwachtte, die hen zou verlossen van de Romeinse overheersing en een aards koninkrijk zou vestigen.

Maar Jezus was niet gekomen om een aards koninkrijk en een aardse vrede te brengen en te vestigen op aarde. Jezus was gekomen om het hemelse Koninkrijk van God en Zijn vrede te brengen en vestigingen op aarde.

VorstenJezus was ook niet gekomen om vrede met de wereld te brengen, want anders zou Jezus ook niet gekruisigd zijn.

De manier om vrede met de wereld te (ver)krijgen is om compromissen te sluiten met de wereld en de mening, bevindingen en dingen van de wereld te tolereren en accepteren. Want de wereld zal geen concessies doen en geen compromissen sluiten met God en Zijn Woord, aangezien de overste van de wereld de duivel is.

Daarom zal de wereld zich nooit onderwerpen aan God’s wil en God’s wil tolereren, maar zal zich tegen elk gebod van God verzetten en elke inzetting en verbond van God vernietigen.

Maar Jezus deed geen concessies en sloot geen compromissen met de wereld, zoals vele gemeenten in deze tijd wel doen en daardoor wereldgelijkvormig zijn geworden.

Nergens lezen wij, dat Jezus de zonde tolereerde en accepteerde, zoals zoveel gelovigen, inclusief voorgangers, beweren en verkondigen. Want vrede met de wereld betekent onvrede oftewel vijandschap met God. En Jezus leefde niet in onvrede oftewel in vijandschap met God. Maar Jezus leefde in vrede met God, waardoor Hij in onvrede en vijandschap met de wereld leefde.

Jezus vertegenwoordigde het Koninkrijk van God en was gezonden in de Naam van God; in het gezag van de Vader en de kracht van de Heilige Geest. Jezus bracht de vrede van God tot de mensen door o.a. de mensen op te roepen tot bekering, het wegdoen van zonden, zodat het volk weer in de wil van God op Zijn weg zou wandelen. Jezus genas allen, die overweldigd waren door de duivel. En uiteindelijk herstelde Jezus, door Zijn verlossende werk aan het kruis, de relatie tussen God en de mens en de positie van de mens.

Vrede met God betekent vijandschap met de wereld

Dit heb Ik tot u gesproken, opdat gij in Mij vrede hebt. In de wereld lijdt gij verdrukking, maar houdt goede moed, Ik heb de wereld overwonnen (Jn 16:33)

Iedereen wil vrede met God. Maar vrede met God betekent vijandschap met de wereld. Dat hebben wij aan de profeten in het Oude Verbond gezien en aan Jezus en Zijn volgelingen in het Nieuwe Verbond (Lees ook: ‘Waarom de wereld Christenen haat’)

Een ieder dan, die Mij belijden zal voor de mensen, hem zal ook Ik belijden voor Mijn Vader, die in de hemelen is; maar al wie Mij verloochenen zal voor de mensen, die zal ook Ik verloochenen voor Mijn Vader, die in de hemelen is. Meent niet, dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op de aarde; Ik ben niet gekomen om vrede te brengen maar het zwaard. Want Ik ben gekomen om tweedracht te brengen tussen een man en zijn vader en tussen een dochter en haar moeder en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder; en iemands huisgenoten zullen zijn vijanden zijn (Mat 10:32-36, Luc 12:51)

Jezus zei, dat Hij niet was gekomen om vrede te brengen op aarde, zoals de wereld vrede definieert, maar Jezus bracht het zwaard. 

Jezus was en is het Zwaard; het Levende Woord van God en kwam met de waarheid van God en scheidde vaneen ziel (zichtbare) en geest (onzichtbare). Hij bracht de werken en de leugens van de duisternis aan het licht en vernietigde de werken van het koninkrijk der duisternis. Jezus versloeg de vijandschap tussen God en de mens aan het kruis en verzoende de mens met God, waardoor de vrede tussen God en de mens werd hersteld. 

‘Wees het zout der aarde’

You Might Also Like

    error: Content is protected !!